International Association for Cultoural Diplomacy

Trending Now

”ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ” Κοινωνία Χωρίς Σκουπίδια

0

Ολόκληρη η ανθρωπότητα παρακολουθεί σήμερα με αγωνία τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Δεν περνά μέρα σχεδόν χωρίς συνταρακτικές ειδήσεις από όλα τα μέρη του κόσμου για ακραία καιρικά φαινόμενα, πυρκαγιές, καταιγίδες και πλυμμήρες, ενώ οι προβλέψεις των ειδικών προειδοποιούν για επιδείνωση αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Όλο και περισσότεροι απλοί πολίτες διερωτώνται αν υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν οι ίδιοι για να εμποδίσουν την επερχόμενη καταστροφή. Το διαπιστώνουμε από τις πρωτοβουλίες των εθελοντών και τις κινητοποιήσεις των νέων που παίρνουν την απόφαση να Συμμετέχουν σε συλλογικές δράσεις συμβάλλοντας ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής είναι οι θεμελιώδεις αρχές της κυκλικής οικονομίας, με κυριότερο στόχο την μείωση του όγκου των σκουπιδιών και την ανακύκλωση των πλαστικών και άλλων υλικών συσκευασίας. Σήμερα δεν υπάρχει λόγος να καταλήγουν τα πλαστικά στις χωματερές και να ρυπαίνουν τις ακτές και τη θάλασσα αφού υπάρχουν τεχνολογίες για την αποτελεσματική τους ανακύκλωση.

Το Πρόγραμμα ”ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ” απευθύνεται σε όλους. Με ελάχιστη προσπάθεια μπορεί ο καθένας από εμάς να αυξήσει σημαντικά τις ποσότητες μεταχειρισμένων υλικών που αξιοποιούνται με τη βοήθεια μεθόδων ανακύκλωσης. Παρόλο που η απαιτούμενη προσπάθεια σε ατομικό επίπεδο είναι πολύ μικρή, το αποτέλεσμα για το περιβάλλον και την οικονομία της Χώρας πρόκειται να είναι εντυπωσιακό.

Εκτός από την προστασία της φύσης, των ακτών και της θάλασσας, κάθε κιλό πλαστικών υλικών που ανακυκλώνονται αντιστοιχεί σε μείωση 2-3 κιλών διοξειδίου του άνθρακος στην ατμόσφαιρα. Παράλληλα παράγονται νέα χρήσιμα προϊόντα π.χ από αναγεννημένο πλαστικό που έχουν εκτός από άριστη ποιότητα, σημαντική αξία και χαμηλότερη τιμή.

Το Πρόγραμμα ”ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ” δίνει μια ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές, χωρίς καμία επιβάρυνση, να δώσουν μια ανάσα στη φύση προλαμβάνοντας τη ρύπανση και δίνοντας καινούρια αξία σε υλικά που θεωρούνται άχρηστα και επικίνδυνα. Ταυτόχρονα διαθέτει το 30% από τα έσοδα που προκύπτουν για την αποκατάσταση καταστροφών στα δάση που προκαλούνται από τις πυρκαγιές που είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Το Πρόγραμμα ”ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ” αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση του οράματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά την σταδιακή μετάβαση της κοινωνίας στην κυκλική οικονομία. Ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθεί από το Πρόγραμμα ”ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ” είναι πολύ μεγάλος αφού αυτό αποτελεί προϋπόθεση για μια αλυσίδα νέων παραγωγικών και εμπορικών δραστηριοτήτων που ανήκουν στον τομέα της ανακύκλωσης.

Το Πρόγραμμα ”ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ” έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα με την έννοια ότι επηρεάζει και διαπαιδαγωγεί τους πολίτες στο να αναλαμβάνουν ατομική ευθύνη σαν καταναλωτές με γνώμονα το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον και τον σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον που σήμερα απειλούνται από την υπερκατανάλωση αγαθών και την αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

Το επιστημονικό προσωπικό του Προγράμματος ”ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ” φροντίζει να έχει πλήρη ενημέρωση πάνω στις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας καθιστώντας δυνατή την αξιοποίηση νέων μεθόδων και καινοτομίας ώστε να είναι βιώσιμες. Ένα από τα πλεονεκτήματα αφορά π.χ την δυνατότητα να τους εξασφαλίσει φθηνές πρώτες ύλες που προέρχονται από την ανακύκλωση, καθιστώντας τις έτσι ανταγωνιστικές.

Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο Πρόγραμμα ”ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ”.

Απλοί πολίτες, καταναλωτές, μαθητές, συνταξιούχοι, δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμοί και εταιρείες. Όλοι μας χρησιμοποιούμε πλαστικά. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να φροντίσεις τα πλαστικά που χρησιμοποιείς να μην πετάγονται ούτε να καταλήγουν στα σκουπίδια άλλα να συγκεντρώνονται προς ανακύκλωση σύμφωνα με τις Οδηγίες του Προγράμματος ”ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ”. Είναι το πρώτο βήμα και μία καλή αρχή για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που δημιουργούν τα πλαστικά απόβλητα και τα σκουπίδια γενικότερα.

Για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις είτε να κάνουν κάτι περισσότερο για την κυκλική οικονομία, μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες και να ενημερωθούν για τις διάφορες Δράσεις του Ινστιτούτου CEEII (Circular Economy & Eco Innovation Institute) το οποίο έχει θέσει το Πρόγραμμα σε εφαρμογή υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίας. 

Ανάμεσα στις Δράσεις αυτές μπορεί να αναφερθούν π.χ τρόποι αξιοποίησης των πλαστικών για παραγωγή και εμπορική διάθεση νέων προϊόντων. Όσο περισσότερο γίνονται γνωστά τα νέα προϊόντα και μεγαλώνει η ζήτηση που έχουν από τους καλά ενημερωμένους καταναλωτές, τόσο η εμπορική τους αξία θα αυξάνεται με αποτέλεσμα την δημιουργία κινήτρων για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Με τον τρόπο αυτό, η μικρή προσπάθεια που θα καταβάλλεις τώρα μέσω του Προγράμματος ”ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ” θα πιάσει τόπο αποτελώντας το θεμέλιο για την κυκλική οικονομία του μέλλοντος και την κοινωνιία της επόμενης γεννιάς, στην οποία ο όγκος των παραγόμενων σκουπιδιών θα μειωθεί τείνοντας προς εξαφάνιση. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι ουτοπία, αν λάβουμε υπόψη μας, εκτός από τις συνέπειες της ρύπανσης, την τεράστια αξία που σήμερα πηγαίνει χαμένη όταν τα υλικά καταλήγουν στις χωματερές.

Leave A Reply

Your email address will not be published.