International Association for Cultoural Diplomacy

Διεθνής Έκθεση με θέμα ”Αθλητικό Ιδεώδες – Άνθρωπος και Τέχνες 2”

0

Με μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια, ο Δήμος Αργοστολίου φιλοξένησε μια ξεχωριστή εικαστική εκδήλωση αφιερωμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίας και την επιμέλεια της κυρίας Μαρίνας Γκόντα, Ιστορικός Τέχνης Διδάκτωρ Σορβόννης και εντεταλμένη πολιτιστική ακόλουθος του I.A.C.D.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου ”ΚΕΦΑΛΟΣ” συγκέντρωσε κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι παρουσίασαν έργα εμπνευσμένα από τις αξίες και την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και ήταν η Συνέχεια της πρώτης Διεθνούς έκθεσης που έγινε προς τιμήν των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο. 

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτιστικής στρατηγικής του Δήμου Αργοστολίου, με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της αλληλεγγύης και του αθλητικού ιδεώδους, αξίες που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα και παραμένουν επίκαιρες μέχρι και σήμερα. Η εκδήλωση αναδεικνύει την παγκόσμια σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων ως σύμβολο ενότητας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς.

Η εικαστική έκθεση περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά, έργα που αντλούν έμπνευση από την Ολυμπιακή φλόγα, το πνεύμα του συναγωνισμού και τη δύναμη του αθλητισμού να ενώνει και να εμπνέει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτιστικής Διπλωματίας, με μακρά παράδοση στη στήριξη πολιτιστικών δράσεων που προάγουν την αμοιβαία κατανόηση και την ειρήνη μέσω της τέχνης, έχει αναγνωρίσει τη σπουδαιότητα της εκδήλωσης αυτής και ο Πρόεδρος κ. Ανδρέας Ρεντζούλας με εκπροσώπους του Οργανισμού παρευρέθηκαν στα εγκαίνια, ενισχύοντας το διεθνές προφίλ της διοργάνωσης και την προβολή της τέχνης ως μέσο διαλόγου και ειρήνης.

Τα εγκαίνια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου και η έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό, ενώ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πολιτιστικής Διπλωματίας εκτός από τον Πρόεδρο κ. Ανδρέα Ρεντζούλα παρευρέθησαν και οι εντεταλμένοι πολιτιστικοί ακόλουθοι κα. Μαρίνα Γκόντα, Λεονόρα Λουτσίβ και ο κ. Ιωάννης Γαλάνης.      

Ο Δήμαρχος Αργοστολίου, σε δήλωσή του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πολιτιστικής Διπλωματίας για την πολύτιμη στήριξή του, τονίζοντας ότι η τέχνη και ο αθλητισμός αποτελούν παγκόσμιες γλώσσες που μπορούν να γεφυρώσουν τα πολιτισμικά χάσματα και να καλλιεργήσουν τη φιλία μεταξύ των λαών.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό σταθμό στην πολιτιστική πορεία του Αργοστολίου, ενισχύοντας τη θέση του ως κέντρο καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δρώμενων. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης συμμετάσχουν σε αυτή τη μοναδική εμπειρία, η οποία αναμένεται να αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στην τοπική και διεθνή καλλιτεχνική σκηνή.

Ο χαιρετισμός του Εντεταλμένου Πρέσβη του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίας κ. Ανδρέα Ρεντζούλα στα εγκαίνια της έκθεσης.

”Αξιότιμε Δήμαρχε, Αγαπητοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε μία τόσο σημαντική εκδήλωση του Δήμου Αργοστολίου, η οποία είναι αφιερωμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες… έναν θεσμό που έχει χαράξει την ιστορία της ανθρωπότητας με τις αξίες του.

Οι Ολυμπιακού Αγώνες όμως δεν αποτελούν μόνο ένα παγκόσμιο αθλητικό γεγονός, αλλά και έναν ισχυρό συμβολισμό της Ειρήνης, της ενότητας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών.

Και οι συγκυρίες με υποχρεώνουν να επικεντρωθώ περισσότερο στον συμβολισμό της Ειρήνης, διότι στην εποχή μας δεν είναι αρκετό να μιλάμε μόνο για Ειρήνη. Πρέπει και να την πιστεύουμε. Και δεν είναι αρκετό να την πιστεύουμε. Πρέπει να δουλεύουμε για αυτήν.

Η Ειρήνη ωστόσο είναι μία ευχή. Ο πόλεμος όμως είναι ένα γεγονός.

Και η ιστορία δεν έδωσε ποτέ σημασία στις ευχές και στα ιδανικά των ανθρώπων.

Έχουμε λοιπόν υποχρέωση, ως έλλογο ανθρώπινο γένος να εκπληρώσουμε το ύψιστο πολιτικό αγαθό της διαρκούς ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, με όρους Κοινωνικ΄ής συνεργασίας και αλληλεγγύης, ελευθερίας, ισότητας και αυτοτέλειας των πολιτών, χωρίς προκλήσεις, προπαγανδιστικές σκοπιμότητες και γενικευμένη εθελοτυφλία μπροστά στην πραγματικότητα.

Μία πραγματικότητα που μέσω της Τέχνης απεικόνισε και ο Πάμπλο Πικάσο σε έναν τεράστιο καμβά και περιέγραφε την απανθρωπιά, την βιαιότητα και την απόγνωση του Β’ Παγκοσμίου πολέμου…έργο για το οποίο όταν ρωτήθηκε από κάποιον Γερμανό αξιωματούχο αν είναι δικό του, η απάντηση του μεγάλου καλλιτέχνη ήταν ΟΧΙ.

Αυτό είναι δικό σας έργο. 

Οι αξίες λοιπόν των Ολυμπιακών Αγώνων που τους συνοδεύουν, το Ευ Αγωνίζεσθαι, ο σεβασμός, η αλληλεγγύη και η ισότητα, αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία πρέπει να οικοδομήσουμε τον κόσμο μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτιστικής Διπλωματίας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς μέσω του διαλόγου, της καλλιτεχνικής έκφρασης και της ανταλλαγής ιδεών μπορούμε να χτίσουμε γέφυρες κατανόησης και συνεργασίας.

Η Διεθνής αυτή έκθεση αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα της δύναμης του Πολιτισμού και της Πολιτιστικής Διπλωματίας, καθώς φέρνει κοντά ανθρώπους από διαφορετικές Χώρες και με άλλες κουλτούρες, με στόχο την προβολή των Ολυμπιακών Ιδανικών.

Ο Δήμος Αργοστολίου με την πρωτοβουλία του αυτή, δείχνει τον δρόμο για το πως η Πολιτιστική δράση μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της Παγκόσμιας συνεργασίας και της Ειρηνικής συνύπαρξης.

Εκ μέρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίας, εκφράζω την βαθιά μου εκτίμηση και στήριξη σε αυτή την προσπάθεια και εύχομαι κάθε επιτυχία στην διοργάνωση της έκθεσης και στην εκπλήρωση των στόχων της.

Σας ευχαριστώ”

Φωτογραφίες από την Έκθεση:

 

 

΄

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.