International Association for Cultoural Diplomacy

Trending Now

Εκδήλωση Τιμής στον Πέτρο Θέμελη στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης με την Υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίας

0

 

Το Σάββατο 3 Αυγούστου 2024, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία μια ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στον Πέτρο Θέμελη στο αρχαίο θέατρο της αρχαίας Μεσσήνης, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Μεσσήνης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και ΕΟΤ καθώς και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίας, (I.A.C.D.) το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. 

Η εκδήλωση αποτέλεσε φόρο τιμής στον επιφανή αρχαιολόγο, του οποίου το έργο έχει συμβάλλει σημαντικά στην ανασκαφή και αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου της Μεσσήνης.

Ο Πέτρος Θέμελης, με δεκαετίες αφοσιωμένης έρευνας και προσπάθειας, έχει φέρει στο φως και αναδείξει την αρχαία πόλη της Μεσσήνης, καθιστώντας την έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Το έργο του δεν περιορίζεται μόνο στην ανασκαφή και αποκατάσταση των μνημείων, αλλά επεκτείνεται και στην εκπαίδευση της νέας γενιάς αρχαιολόγων και στην προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Μεσσήνης κ. Γεώργιο Αθανασόπουλο και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Δημήτριο Πτωχό, οι οποίοι ευχαρίστησαν όλους όσους έχουν συμβάλει στην εκδήλωση μνήμης του Πέτρου Θέμελη και αναφέρθηκαν στη σημασία της πολιτιστικής διπλωματίας και στη διατήρηση και προώθηση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Μια εντυπωσιακή Συμφωνική Συναυλία στο αναστηλωμένο Αρχαίο Θέατρο, η οποία βασίστηκε στα έργα της βραβευμένης διεθνώς Ελληνίδας συνθέτιδος Πηγής Λυκούδη και στις βιογραφικές στιγμές του Πέτρου Θέμελη με τις πλέον ενδιαφέρουσες εκφάνσεις της ζωής του με Αφηγητή τον Γρηγόρη Βαλτινό. 

Η υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίας σε αυτήν την εκδήλωση υπογραμμίζει την διεθνή αναγνώριση του έργου του Πέτρου Θέμελη και την σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ως εργαλείου για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των λαών. Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε έναν σημαντικό σταθμό στην συνεχή προσπάθεια για την προστασία και την ανάδειξη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η συμβολή του Πέτρου Θέμελη θα συνεχίσει να εμπνέει και να καθοδηγεί τις επόμενες γενιές αρχαιολόγων, ερευνητών και φίλων του πολιτισμού.

Στο μουσικό πρόγραμμα συμμετείχαν ο Γρηγόρης Βαλτινός στην απαγγελία, ο Σπύρος Κλείσσας και η Ελένη Πέτα στην ερμηνεία των δύο συμφωνικών έργων της Πηγής Λυκούδη, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και Νικηφόρου Βρεττάκου, η ”Ορχήστρα των στιγμών” με τον μαέστρο Ελευθέριο Καλκάνη και η Λουίζα Αλούπη στον συντονισμό της εκδήλωσης  

Τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πολιτιστικής Διπλωματίας εκτός από τον Πρέσβη του Ελληνικού Πολιτιστικού Σχηματισμού κ. Ανδρέα Ρεντζούλα και την Εντεταλμένη Πολιτιστική Ακόλουθο του I.A.C.D. βραβευμένη διεθνώς Ελληνίδα συνθέτρια Πηγή Λυκούδη η οποία είχε αναλάβει την διοργάνωση της συναυλίας, εκπροσώπησαν οι εντεταλμένοι πολιτιστικοί ακόλουθοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίας κ.κ. Δημήτριος Παπασωτηρίου, Ιωάννης Γαλάνης και Σπυρίδων Κυριάκος. 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.