International Association for Cultoural Diplomacy

Trending Now

Η 8η Αναβίωση Νεμέων Αγώνων υπό την Αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίας

0

     

Η 8η Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων που πραγματοποιήθηκε από 28 έως 30 Ιουνίου 2024 στον ιστορικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας υπό την Αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίας, ένα γεγονός που αναβιώνει τη μαγεία και την πνευματικότητα των αρχαίων ελληνικών αγώνων, αποτέλεσε ένα σημαντικό ορόσημο για την πολιτιστική διπλωματία και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
 
Οι Νέμεοι Αγώνες, με την ιστορία τους να χρονολογείται από το 573 π.Χ., ήταν μία από τις σημαντικότερες αθλητικές διοργανώσεις της αρχαιότητας. 
Η Αναβίωση αυτών των Αγώνων, που ξεκίνησε το 1996 ακολουθώντας τα βήματα του ΜΙΛΛΕΡ, κατάφερε να επαναφέρει στο προσκήνιο τις αξίες και τα ιδανικά που συνδέονται με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. 
 
Μέσω αυτής της διοργάνωσης, η σύγχρονη Ελλάδα επανασυνδέεται με το ένδοξο παρελθόν της, προσφέροντας μια γέφυρα μεταξύ αρχαίου και σύγχρονου κόσμου.
Η Διεθνή απήχηση και η ενωτική δύναμη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τους Αθλητές, καλλιτέχνες, και θεατές από όλο τον κόσμο να συγκεντρώνονται στον ιερό χώρο της Νεμέας για να γιορτάσουν την ιστορία, την παράδοση και την παγκόσμια αλληλεγγύη, υπογράμμισε την κοινή ανθρώπινη φύση και την επιθυμία για ειρήνη, συνεργασία και αλληλοκατανόηση.
Η συμμετοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίας στην 8η Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων, αναδεικνύει τη δυναμική της πολιτιστικής διπλωματίας στην ενίσχυση των διεθνών σχέσεων και την προώθηση της Παγκόσμιας ειρήνης και αμοιβαιότητας.
Μέσα από τέτοιες διοργανώσεις, η Ελλάδα προβάλλει την πολιτιστική της κληρονομιά και ενισχύει το Διεθνές της προφίλ, προσφέροντας έναν χώρο συνάντησης και συνεργασίας για ανθρώπους από όλο τον κόσμο.
Τα συναισθήματα από την μεγάλη αυτή συμμετοχή ήταν συγκινητικά αλλά και ενθαρρυντικά.
Βιώνοντας αυτή την εμπειρία, μόνο το αίσθημα ενότητας και αλληλεγγύης θα μπορούσε να διαπεράσει την ψυχική υπερηφάνεια όλων των Ελλήνων.  
Η θέα ανθρώπων από διάφορες γωνιές του κόσμου να συμμετέχουν με πάθος και ενθουσιασμό σε μια διοργάνωση που τιμά την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας, προκαλεί αισθήματα υπερηφάνειας και ευγνωμοσύνης.
Η κοινή συμμετοχή σε κάτι τόσο συμβολικό, αποτελεί απόδειξη της διαχρονικότητας των Ελληνικών ιδανικών και της ικανότητας του αθλητισμού να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των λαών.
 
Ο χώρος της Αρχαίας Νεμέας, με την ιστορική και πολιτιστική του σημασία, ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την εμπειρία, καθώς οι αρχαίοι αγώνες και οι τελετές που λάμβαναν χώρα εκεί προσδίδουν ένα ιδιαίτερο βάρος και σεβασμό.
 
Ο Ύμνο του Αθλητή ήχησε για πρώτη φορά σε ένα ιερό χώρο, δημιουργώντας αισθήματα  Εθνικής υπερηφάνειας, νοσταλγίας για το αρχαίο παρελθόν και θαυμασμού για την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. 
Ήταν μια στιγμή που συνέδεσε το παρελθόν με το παρόν, θυμίζοντας τη διαχρονικότητα των ελληνικών αξιών και ιδεωδών. 
Ο συνδυασμός της ποίησης του Κωστή Παλαμά, ο οποίος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές, με τη μουσική της Πηγής Λυκούδη, η οποία έχει αναγνωριστεί για την ικανότητά της να μεταφέρει συναισθήματα μέσα από τις συνθέσεις της, δημιούργησε μια μοναδική ατμόσφαιρα και έδωσε οξυγόνο στην ψυχή κάθε Αθλητή προκαλώντας βαθιά συγκίνηση και δέος.
Η Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων έχει τη δυναμική να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο πολιτιστικής διπλωματίας, προβάλλοντας την Ελλάδα ως μια χώρα με πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά, ενισχύοντας παράλληλα τις Διεθνείς Σχέσεις και την εικόνα της στον παγκόσμιο χάρτη.
Με την Αναβίωση των Αγώνων αυτών Διατηρούμαι την Πολιτιστική μας Κληρονομιά.
Η συμμετοχή ανθρώπων από διάφορες χώρες στους αγώνες προάγει την κατανόηση και τη φιλία μεταξύ των λαών, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και την διεθνή συνεργασία.
 
Η Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική διπλωματία της Ελλάδας και να αποτελέσουν την πλατφόρμα για την οργάνωση παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, συνεδρίων και συνεργασιών με διεθνείς οργανισμούς και πολιτιστικούς φορείς.
Προβάλλοντας ένα σημαντικό μέρος της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς, η Ελλάδα μπορεί να αναδείξει την πολιτιστική της δύναμη, ενώ η πρόσκληση και συμμετοχή αθλητών και καλλιτεχνών από διάφορες χώρες στους αγώνες μπορεί να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με άλλα κράτη, προωθώντας τη συνεργασία και την αλληλοκατανόηση.
Μέσα από μία ανταλλαγή ιδεών, παραδόσεων και εμπειριών, μπορούμε να αναπτύξουμε μια δυναμική πολιτιστική διπλωματία που ενισχύει την αμοιβαία κατανόηση και την ειρήνη η οποία μπορεί να συνδυαστεί με την προβολή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της πολιτισμικής συνέχειας και καινοτομίας.
Η Συναισθηματική Αιχμαλωσία στη θέα όλων των συμμετεχόντων, ανέδειξε το μεγαλείο της διοργάνωσης.
Το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο συμμετείχαν σε κάτι που έχει τόσο βαθιές ρίζες στην ελληνική ιστορία, γέμισε την καρδιά όλων με υπερηφάνεια για την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.
Η τελετή λήξης πρόσφερε μια στιγμή αναστοχασμού για το ταξίδι που διένυσαν οι διοργανωτές, οι εθελοντές και οι συμμετέχοντες. Η προσπάθεια και η αφοσίωση όλων για να αναβιώσουν αυτούς τους αρχαίους αγώνες προκάλεσε βαθιά συγκίνηση και ευγνωμοσύνη.
Η κοινή εμπειρία των αγώνων έφερε κοντά ανθρώπους από διαφορετικά μέρη του κόσμου, δημιουργώντας έναν αίσθημα κοινότητας και ενότητας.
Η στιγμή που όλοι μοιραστήκαμε τις ίδιες εμπειρίες και συναισθήματα, ήταν ιδιαίτερα συγκινητική και επιβεβαιώνει τη δύναμη του πολιτισμού και του αθλητισμού να ενώνουν τους ανθρώπους.
Νοσταλγία και Ελπίδα για τις στιγμές που πέρασαν και προσμονή για την επόμενη αναβίωση των Νεμέων Αγώνων και τις νέες εμπειρίες και φιλίες που θα φέρουν.
 
Η 8η Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων δεν ήταν απλώς μια αθλητική διοργάνωση, αλλά ένας θρίαμβος πολιτιστικής διπλωματίας. 
Η επιτυχία της δείχνει ότι ο αθλητισμός και ο πολιτισμός μπορούν να λειτουργήσουν ως γέφυρες που ενώνουν τους λαούς και προάγουν τις πανανθρώπινες αξίες της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας. 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτιστικής Διπλωματίας δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες, προωθώντας την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και ενισχύοντας τις σχέσεις μεταξύ των λαών.
 
Στο Ναό του Νεμείου Διός μετά το Σάλπισμα αναγγελίας των εκδηλώσεων, η χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών υπό την διεύθυνση του μαέστρου Δημητρίου Καρούζου και την συνοδεία μουσικών, έκανε την έναρξη των εκδηλώσεων, ενώ πολλοί επίσημοι προσκεκλημένοι απηύθυναν χαιρετισμούς για την μεγάλη αυτή διοργάνωση. 
Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πολιτιστικής Διπλωματίας, Διπλωμάτες και Διπλωματικοί Ακόλουθοι έδωσαν ηχηρό παρόν με την κα. Πηγή Λυκούδη να προσφέρει στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη το βιβλίο ”ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ” από το ποίημα του Κωστή Παλαμά ο ύμνος της Αθηνάς σε μουσική της ίδιας της συνθέτριας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αναβίωσης Νεμέων Αγώνων και Διπλωματικός Ακόλουθος του Παγκόσμιου  Οργανισμού κ. Σπύρος Κυριάκος και ο Πρέσβης του I.A.C.D. κ. Ανδρέας Ρεντζούλας.
Στη χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πολιτιστικής Διπλωματίας συμμετείχαν ο Διπλωμάτης Διεθνούς Δικαίου Δρ. Σταμάτης Γεωργούλης με την Διπλωματική Ακόλουθο, Πρόεδρο εφετών Δ.Δ. κα. Ευαγγελή Μπράμη, η οποία ήταν και ο εμπνευστής της συμμετοχής του I.A.C.D. δίνοντας την αιγίδα του σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση.
Κατά την ομιλία του ο κ. Ρεντζούλας ανέφερε:

Με μεγάλη χαρά και τιμή σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου, στην 8η Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων,… ένα γεγονός που αναδεικνύει το πνεύμα της αθλητικής άμιλλας, της ειρήνης και της πολιτιστικής συνύπαρξης.

Αναδεικνύει τη σημαντική σύνδεση μεταξύ του Αθλητισμού και του Πολιτισμού με Παγκόσμια πρεμιέρα τον Ύμνο του Αθλητή σε ποίηση Κωστή Παλαμά.

Σήμερα, σε μια εποχή όπου η ενότητα και η συνεργασία είναι πιο αναγκαίες από ποτέ, η διοργάνωση αυτή έρχεται να μας υπενθυμίσει τις αξίες που μας ενώνουν ως παγκόσμια κοινότητα.

Η Αναβίωση των Νεμέων αγώνων δεν είναι μόνο μια ευκαιρία να τιμήσουμε την αθλητική παράδοση, αλλά και να προωθήσουμε τη διαπολιτισμική αντίληψη και τη φιλία μεταξύ των λαών, συμβάλλοντας καθοριστικά στην προώθηση της ειρήνης και της αλληλοκατανόησης, μέσω του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.

Μέσα από τον Αθλητισμό, δημιουργούμε γέφυρες επικοινωνίας και ενισχύουμε τους δεσμούς που μας ενώνουν, υπερβαίνοντας σύνορα και διαφορές.

Εκ μέρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του μεγάλου εγχειρήματος: τους διοργανωτές, τους αθλητές, τους εθελοντές και φυσικά όλους εσάς που είστε εδώ σήμερα για να συμμετάσχετε και να στηρίξετε αυτή την πρωτοβουλία.

Ας εμπνευστούμε από το πάθος και την αφοσίωση των αθλητών μας και ας δεσμευτούμε να προάγουμε την ειρήνη, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ, μέλλει να ”στεφανώσει μουσικά” και να αθανατοποιεί την Προσπάθεια, τον Αγώνα και κάθε μικρή ή μεγάλη Νίκη των Αθλητών, κάθε σεμνή απάντησή τους απέναντι στην φθορά της βαρύτητας, στην αγέλαστη αυστηρότητα του χρόνου, στην αδήριτη και ακατάπαυστη ανάγκη ύπαρξης μικρών – μεγάλων, αλλά και μεγαλειωδών στόχων.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία.

 

 

     

      

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.