International Association for Cultoural Diplomacy

Trending Now

H 8η Αναβίωσις των «Νεμέων Αγώνων» με Παγκόσμια πρεμιέρα του ύμνου του Αθλητή

0

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

11 Ιουνίου 2024

Νεμεάδα 2024: Παγκόσμια Πρεμιέρα του Ύμνου του Αθλητή

H Όγδοη χρονιά αναβίωσης των «Νεμέων Αγώνων» 28, 29 και 30 Ιουνίου, στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας υπό την Αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίας (I.A.C.D) αναδεικνύει τη σημαντική σύνδεση μεταξύ του αθλητισμού και του πολιτισμού με Παγκόσμια πρεμιέρα για τον Ύμνο του Αθλητή σε ποίηση Κωστή Παλαμά.

Ο “Ύμνος του Αθλητή” αποτελεί ένα μοναδικό έργο που συνδυάζει τη λογοτεχνική ευαισθησία του μεγάλου Έλληνα ποιητή με τη μουσική ιδιοφυΐα της καταξιωμένης συνθέτιδος Πηγής Λυκούδη.

Οι στίχοι του Κωστή Παλαμά αποδίδουν την εικόνα του ιδανικού αθλητή, το πνεύμα της άμιλλας και την ευγενή φιλοδοξία, ενώ η μελωδία της Λυκούδη ενισχύει το συναίσθημα και την ένταση των λέξεων, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Η  Νεμεάδα, με τις αρχαίες της ρίζες και την πλούσια ιστορία της, αποτελεί τον ιδανικό χώρο για την πρώτη παρουσίαση αυτού του ύμνου.

Η διοργάνωση της εκδήλωσης στην ιστορική τοποθεσία της Νεμέας συνδέει το παρελθόν με το παρόν, αναδεικνύοντας την αιωνιότητα των αθλητικών ιδεωδών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτιστικής Διπλωματίας, με την ευγενική υποστήριξή του, συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση της ειρήνης και της αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών μέσω του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Η παρουσία και η στήριξή του υπογραμμίζει την παγκόσμια σημασία του έργου και της διοργάνωσης.

Η τελετή περιλαμβάνει επιδείξεις αθλημάτων, παραδοσιακές και σύγχρονες πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και την παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο του αθλητισμού και των τεχνών.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ζήσει μια μοναδική εμπειρία που θα αναδείξει τη διαχρονική αξία του αθλητισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πληροφορίες για τους Συντελεστές:

Κωστής Παλαμάς
Ο Κωστής Παλαμάς (1859-1943) είναι ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της νεότερης Ελλάδας, γνωστός για τη συμβολή του στην ελληνική λογοτεχνία και την τεράστια ακτινοβολία του.

Πηγή Λυκούδη
Η Πηγή Λυκούδη είναι καταξιωμένη Ελληνίδα συνθέτις, παγκοσμίως βραβευμένη,  γνωστή για το συνθετικό της έργο πάνω σε Ποίηση, αλλά και την  Μουσική της για Θέατρο και κινηματογράφο. 

Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτιστικής Διπλωματίας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτιστικής Διπλωματίας προάγει την παγκόσμια ειρήνη και την αλληλοκατανόηση μέσω της προώθησης του πολιτισμού και των τεχνών.

Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτιστικής Διπλωματίας

(I.A.C.D.)

_____________________________________

H Όγδοη χρονιά αναβίωσης των «Νεμέων Αγώνων» 28, 29 και 30 Ιουνίου, στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας υπό την Αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίας (I.A.C.D)

Η Διεθνούς ακτινοβολίας συνθέτις Πηγή Λυκούδη, Διπλωματική ακόλουθος στους κόλπους του International Association for Cultural Diplomacy, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά παγκοσμίως στην επίσημη τελετή έναρξης, το μουσικό της έργο «Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ», πάνω σε ποίηση του Κωστή Παλαμά.

Ο Ύμνος θα ηχήσει ξανά στην Ιερή Πλαγιά και τη δεύτερη ημέρα της διεξαγωγής των αγώνων, κατά την απονομή των επάθλων στους νικητές και τις νικήτριες.

Μετά το άκουσμά του αυτό στα φετεινά «Νέμεα», ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ μέλλει πλέον να καθιερωθεί και να ακούγεται σε κάθε τέτοια λαμπρή στιγμή, για να «στεφανώνει μουσικά» την προσπάθεια τον αγώνα και εν’ τέλει την Τίμια και Αξιοπρεπή Νίκη και πάντα με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίας.

Οι Αγώνες αυτοί πληρούν το βαθύ όραμά μας για δυνατότητα συμμετοχής κάθε ανθρώπου που το επιθυμεί, ανεξαρτήτως ηλικίας, οικονομικής ή κοινωνικής θέσης ή εθνικότητας ενώ διεξάγονται στην υπέροχη ιερή αρχαία Γη της Ελλάδας ακριβώς για ν’ αναβιώνουν κάθε φορά όσο πιο πιστά κι αληθινά το Πνεύμα του Ολυμπισμού.

Στα σεμνά και τίμια Νέμεα, τα τελευταία αυτά χρόνια έρχονται άνθρωποι απ’ όλη τη γη, αγωνίζονται, ιδρώνουν, πέφτουν, σηκώνονται, συνεχίζουν, τρυγώντας την αληθινή χαρά της ίδιας της προσπάθειας ανεξαρτήτως τελικής έκβασης.

Σαφώς και τεράστια τιμή περιποιεί σ’ έναν αγωνιστή το ταπεινό στεφάνι στο τέλος, αλλά εδώ σημασία έχει η συμμετοχή και όχι αυτό που συμβαίνει στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που όλο και απομακρύνονται από τον μέσο άνθρωπο, όλο και πιο πλασματικές γίνονται οι επιδόσεις την ίδια ώρα που τα πλούσια έπαθλα στο τέλος, κάθε άλλο παρά αγνά ένστικτα ξυπνούν.

Ο Ήχος και ο Λόγος του ΥΜΝΟΥ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ θα συμμετέχει στο πάθος του αγωνιστή την ώρα που δαμάζει τη φθορά, την αδυναμία, τη γήινη ύλη του θα του σκουπίζει τον ιδρώτα και θα του τείνει το χέρι να σηκώνεται ξανά, σε κάθε πτώση του.

Ο Ύμνος θα’ναι εκεί, στο πλάι του αθλητή κι ακούραστα θα του κρατάει το σφυγμό έτσι όπως θα επιχειρεί κάθε φορά, το χώρο και το χρόνο εκείνος να δαμάζει και να σχίζει έτσι όπως θα καθυποτάσσει τις διαστάσεις τους και θα τις φέρνει στα δικά του μέτρα, να τις ορίζει αυτός, έστω γι’αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα ετούτης της ακραίας δοκιμασίας:

Έτσι όπως θα ποιεί τον χρόνο άχρονο και τον χώρο ανύπαρκτο, σαν άλμα μέσα στο κενό

Ο ΥΜΝΟΣ θα δίνει οξυγόνο στην Ψυχή του αθλητή έτσι όπως θα’χει μπει ολόκληρη κι αυτή μέσα σ όλον αυτό τον Ιερό Χορό να αναδεικνύει το σθένος της να αναμετράται με τις αντοχές και να ακτινοβολεί τη θεία ορμή της.

Στην άγια ετούτη ώρα της υπέρβασης του ανθρώπου – αθλητή θα ηχούν τα λόγια του Μεγάλου μας Ποιητή για να φωτίζουνε σα φάρος σαν «επιτέλους Γη» εκεί πέρα μακρυά, μέσα σε μια τρικυμμισμένη θάλασσα και θα ηχεί η εμψυχωτική Μουσική της Πηγής Λυκούδη σα βάλσαμο επάνω σε πληγή σα χάδι στοργικό πάνω στον πόνο και σαν εκείνο το Φιλί στο τέλος που μόνο μία Μάννα ξέρει να το δίνει όταν πια έχεις καταφέρει τουλάχιστον να διεκπεραιώσεις… Τουλάχιστον να τερματίσεις…σε όποια θέση, σε όποια σειρά…

Μεγαλειώδες!!!

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ, μέλλει να στεφανώνει μουσικά» και να αθανατοποιεί την Προσπάθεια, τον Αγώνα και εν’τέλει κάθε μικρότερη ή μεγαλύτερη Νίκη του Ανθρώπου – Αθλητή κάθε σεμνή απάντησή του απέναντι στην φθορά της βαρύτητας στην αγέλαστη αυστηρότητα του χρόνου στην αδήριτη και ακατάπαυστη ανάγκη ύπαρξης μικρών μεγαλύτερων αλλά και μεγαλειωδών στόχων – ..για να «βγαίνει η ζωή» λίγο λίγο, μέρα τη μέρα, χρόνο το χρόνο μικρά μικρά ή μεγαλύτερα επιτεύγματα μικρές μικρές ή μεγαλύτερες νίκες και κατακτήσεις μέχρι το εγκόσμιο εδώ, τελείωμά της..

Αυτές είναι οι αυθεντικές αρχαίες αθλητικές συνήθειες.

Αυτές θα βιώσουμε στο Αρχαίο Στάδιο της Νεμέας φέτος και έτσι εννοούμε να ζωντανεύουμε κάθε φορά το μήνυμα το αληθινό την άδολη «γονεϊκή ορμήνεια» αυτήν που εγκατέσπειραν μέσα στα στέρνα μας οι Αρχαίοι μας Παππούδες με έγνοια πατρική με αγάπη αληθινή.

Μετά Τιμής

Ο

Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτιστικής Διπλωματίας

I.A.C.D.

 

 

 

https://wetransfer.com/downloads/d653a166fdacbc95871d74fa2a55dd6020240606142041/2c1d32dc8d1f1e05fbae542f203b5f38202420606/

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.