Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απονομή βραβείων σε διακεκριμένες προσωπικότητες του χώρου της λογοτεχνίας, της ποίησης και της εκπαίδευσης, κατά την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής Οράματος 2024 που έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο ”ΜΕΛΙΝΑ” από 1 έως 2 Ιουλίου 2024 από το Writers Capital International Foundation.
Η εκδήλωση συγκέντρωσε κορυφαία ονόματα από όλο τον κόσμο αναδεικνύοντας τη σημασία της δημιουργικότητας και της καινοτομίας σε πολλούς από αυτούς τους τομείς.
Η τελετή απονομής βραβείων ήταν αφιερωμένη σε όσους έχουν επιδείξει εξαιρετική συμβολή στη λογοτεχνία, την ποίηση και την εκπαίδευση, προάγοντας τις αξίες της τέχνης και της παιδείας.
Ανάμεσα στους Τιμώμενους, ήταν η Διπλωματική Ακόλουθος του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίαςκα. Σταυρούλα Μακρή η οποία με αμείωτους ρυθμούς επί σειρά ετών, προσφέρει στον χώρο της εκπαίδευσης με εκατοντάδες μαθητές που έκαναν τα πρώτα βήματά τους στη μάθηση να αναγνωρίζουν μέχρι και σήμερα την προσφορά της και την επιμονή της στην εκπαίδευση.
Ο Διπλωματικός Ακόλουθος του I.A.C.D. Δρ. Ρου Βογαζιανός Στέφανος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ και απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, ο οποίος ως σύμβουλος και Διδάσκων Ενότητας σεμιναρίων Πολιτισμικής Διαδραστικότητας χωρών Α. Μεσογείου στο Αvatar e-learning Παν/μιο δια Βίου Μάθησης του Παγκόσμιου Πολιτισμικού Κέντρου ΟΛΥΜΠΟΣ, έχει ξεχωρίσει για το έργο του.
Βραβείο για την προσφορά της στην Κοινωνία ίσων ευκαιριών σε όλους μέσω του δελτίου ειδήσεων στην νοηματική γλώσσα έλαβε η δημοσιογράφος Σοφία Ρομπόλη, ενώ βραβείο Αριστείας για τον τηλεοπτικό κανάλι Alfa TV, έλαβε ο Διευθυντής και Αρχισυντάκτης του δελτίου ειδήσεων κ. Γεώργιος Σμύρνης.
Να σημειωθεί ότι στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής Οράματος 2024 το βραβείο στην αναγνωρισμένη Λογοτέχνιδα και Ποιήτρια κα. Ambika Ananth έδωσε ο Πρέσβης του International Association for Cultural Diplomacy κ. Ανδρέας Ρεντζούλας, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα υποστήριξης των γραμμάτων και των τεχνών, υπογραμμίζοντας ότι η λογοτεχνία και η ποίηση αποτελούν τη γέφυρα μεταξύ των πολιτισμών, ενώ την εκπαίδευση την χαρακτήρισε ως θεμέλιο της προόδου και της Ειρήνης.
Η Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής Οράματος 2024 ανανέωσε το ραντεβού της για την επόμενη χρονιά, υποσχόμενη να συνεχίσει να προάγει και να ενισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο τους τομείς της λογοτεχνίας, της ποίησης, της εκπαίδευσης και όλους εκείνους που προάγουν Πολιτισμό και δημιουργικότητα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτιστικής Διπλωματίας ιδρύθηκε στην Ουψάλα πάνω στα πρότυπα δύο μεγάλων διπλωμάτων.
Του Νταγκ Χάμαρσκεκντ, Σουηδός διπλωμάτης, οικονομολόγος και συγγραφέας.
Ήταν ο δεύτερος Γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. από το 1953 έως τον θάνατό του σε αεροπορικό δυστύχημα τον Σεπτέμβριο του 1961.
Βραβεύτηκε μετά θάνατον με Βραβειο Νόμπελ Ειρήνης και του Ιωάννη Καποδίστρια.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν Έλληνας διπλωμάτης πολιτικός και ιατρός.
Είχε τον τίτλο ευγενείας του κόμη και διετέλεσε υπουργός εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
Αργότερα ως πρώτος Κυβερνήτης του νέου Ελληνικού Κράτους τη μεταβατική περίοδο κατά την οποία η Χώρα τελούσε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων.
Βασικός σκοπός του Οργανισμού είναι να συμβάλλει στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων, από τα οποία δοκιμάζεται σήμερα η ανθρωπότητα και στον έγκαιρο προσανατολισμό της μελλοντικής κοινωνίας προς μια εποικοδομητική εξέλιξη.
Σκοπός του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίας είναι να συμβάλλει στη σωστή και κοινωνικά επωφελή χρήση της επιστημονικής προόδου και τεχνολογίας, επιδιώκοντας να στρέψει την προσοχή και το ενδιαφέρον τόσο των υπευθύνων, όσο και γενικά των πολιτών προς την σωστή κατεύθυνση.
Πηγή έμπνευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίας, είναι η πολιτιστική κληρονομιά που εκφράζει τα ιδανικά και τα επιτεύγματα των λαών.
Δίνουμε προτεραιότητα στην διατύπωση στόχων που είναι κοινοί για την ευημερία όλων των λαών, διοργανώνοντας δράσεις θεματικού περιεχομένου, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις έργων τέχνης συμβολικής σημασίας, καθώς και πρότζεκτ καινοτομίας, που υλοποιούνται κατά κανόνα σε συνεργασία με πολλούς κοινωνικούς φορείς.
Πιστεύουμε ότι η λύση στα ζωτικά θέματα που αφορούν την Κοινωνία του μέλλοντος, μπορεί να αναζητηθεί στην κουλτούρα και ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αλλάξουμε την κοινωνία, είναι να αρχίσουμε από τον εαυτό μας.
Η γενική παρότρυνση προς όλους και ιδιαίτερα τους νέους είναι το περίφημο ''Be the change you want to see in the world''.
(Γίνε η αλλαγή, που θέλεις να δεις, στον κόσμο).