International Association for Cultoural Diplomacy

Trending Now

Εκδήλωση στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης αφιερωμένη στον αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη

0

           

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

11 Ιουλίου 2024

Αρωγή και Στήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίας (IACD) στην Εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Μεσσήνης και η εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας προς Τιμήν του Πέτρου Θέμελη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτιστικής Διπλωματίας (IACD) ανακοινώνει την Αρωγή και Στήριξή του στην εκδήλωση αφιερωμένη στον διακεκριμένο αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη, ο οποίος με γνώση, όραμα και μεράκι ανέστησε την Αρχαία Μεσσήνη, ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός, στο αναστηλωμένο Αρχαίο θέατρο.

Ο Πέτρος Θέμελης, με το αδιάκοπο έργο του, έχει αναδείξει τη σημασία της αρχαίας Μεσσήνης ως σημαντικού πολιτιστικού και ιστορικού κέντρου. Η ανασκαφή και αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς άθλους της σύγχρονης Ελλάδας, προσφέροντας ανεκτίμητη γνώση και πολιτιστική κληρονομιά στις επόμενες γενιές.

Μία Συμφωνική Συναυλία με έργα της Διεθνώς βραβευμένης Ελληνίδας συνθέτιδος, Πηγής Λυκούδη, αφηγητή τον Γρηγόρη Βαλτινό και την παρουσίαση αποσπάσματος ποιήματος του Πέτρου Θέμελη που είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» θα κλείσει το πρώτο μέρος των εκδηλώσεων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, 3 Αυγούστου 2024, ώρα 21:00, στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης, και περιλαμβάνει Σπαράγματα, Θέσεις απόψεις και βιογραφικές στιγμές του Πέτρου Θέμελη, με τις πλέον ενδιαφέρουσες εκφάνσεις της ζωής του, την φιλοσοφία της ανασκαφής και τον έρωτα της αγαπημένης του Μεσσήνης.

Θα ακολουθήσει το συμφωνικό έργο της Πηγής Λυκούδη «Η Δίψα στο Μυστρά» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.

Ερμηνεύει ο βαρύτονος Σπύρος Κλείσσας και απαγγέλει ο Γρηγόρης Βαλτινός.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ένα αρμονικά συνδεδεμένο κύκλο τραγουδιών σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου που θα ερμηνεύσει η Ελένη Πέτα. Την μουσική διεύθυνση της ”Ορχήστρας των στιγμών” έχει ο μαέστρος Ελευθέριος Καλκάνης.  

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτιστικής Διπλωματίας (IACD), μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, επιθυμεί να τιμήσει τον Πέτρο Θέμελη για την αφοσίωσή του στην αναστήλωση της αρχαίας Μεσσήνης και να προωθήσει τη σημασία της πολιτιστικής διπλωματίας στην ενίσχυση των διεθνών σχέσεων και της πολιτιστικής ανταλλαγής.

«Ο Πατέρας» της Αρχαίας Μεσσήνης Πέτρος Θέμελης επανειλημμένα στις συνεντεύξεις του και στις επιφυλλίδες του δήλωνε ότι η επιθυμία του, η στόχευσή του, ήταν τα μνημεία μετά την αναστήλωσή τους να βρούμε μία νέα χρήση. Να συμφιλιωθούν με την καθημερινότητα… Αντιλαμβανόμενοι τη λαχτάρα του, θα είμαστε στο χώρο που ανέστησε.

Ο Πέτρος Θέμελης, ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχαιολόγους, ο άνθρωπος που ανέδειξε τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης ως πρότυπο ανασκαφικών εργασιών, αναστήλωσης και συντήρησης.

Το 1987 ανέλαβε διευθυντής του Προγράμματος Ανασκαφής και Αναστήλωσης της αρχαίας Μεσσήνης, για την οποία έχει συγγράψει μονογραφίες και πλήθος επιστημονικών άρθρων, στη θέση του μύθου Αναστάσιου Ορλάνδου όταν πέθανε, και κατόρθωσε να πετύχει ένα θαύμα που δεν έχει όμοιό του.

Όσοι περπατούσαν στην Αρχαία Μεσσήνη το 1990 και επιστρέφουν σήμερα, βλέπουν ένα νέο τόπο με πλήθος αρχαιοτήτων. Αρχαιότητες που έρχονταν στο φως και περίμεναν το άγγιγμα του Πέτρου Θέμελη μέχρι και τις τελευταίες μέρες της ζωής το. Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Μεσσήνης έχουν αποκαλύψει πολλά από τα μνημεία που περιγράφει και τον 2ο αι. μ.Χ. ο περιηγητής Παυσανίας.

Ο Πέτρος Θέμελης, γιος του λογοτέχνη Γιώργου Θέμελη, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1936. Ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έλαβε πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδακτορικό δίπλωμα από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Mονάχου. Διετέλεσε επιστημονικός βοηθός στην Aρχαιολογική Yπηρεσία του νομού Θεσσαλονίκης και συμμετείχε σε ανασκαφές (Στρατώνι Χαλκιδικής, Πέλλα, Bεργίνα).

Από το 1963 ως το 1980 υπηρέτησε ως επιμελητής και έφορος Aρχαιοτήτων Hλείας-Mεσσηνίας, Aττικής-Eύβοιας, Φωκίδας-Λοκρίδας και Aιτωλοακαρνανίας. Κατά την τριετία 1977-1980 ήταν διευθυντής του Aρχαιολογικού Mουσείου των Δελφών. Από το 1980 ως το 1984 διατέλεσε προϊστάμενος της εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας. Από το 1984 ως το 2003 δίδαξε ως καθηγητής Kλασικής Aρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Kρήτης και υπήρξε αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ίδιου πανεπιστημίου. Από το 1985 ως το 2003 διηύθυνε την πανεπιστημιακή ανασκαφή στον Tομέα I της αρχαίας Eλεύθερνας. Από το 1986 έως σήμερα διηύθυνε το ανασκαφικό-αναστηλωτικό έργο στην αρχαία Μεσσήνη, για το οποίο τιμήθηκε με το ευρωπαϊκό βραβείο Europa Nostra το 2006 στη Μαδρίτη και το 2011 στο ‘Αμστερνταμ.

Το 2005 τιμήθηκε με τον Tαξιάρχη του Tάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Eλληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο για το διδακτικό, επιστημονικό και ανασκαφικό έργο του. Το 2016 τιμήθηκε για τους ίδιους λόγους με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Επίσης το 2016 ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Πέθανε, σε ηλικία 87 ετών, την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Leave A Reply

Your email address will not be published.