Το International Association for Cultural Diplomacy στην Επετειακή ημερίδα
“Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΆΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821: ΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”
που πραγματοποιήθηκε ,στην Ιταλική Σχολή Αθηνών και διοργανώθηκε από το Istituto Ellenico di Cultura του Μιλάνου σε συνεργασία με την Ιταλική Σχολή Αθηνών, υπό την προεδρία της διευθύντριας Veronica Tania Roberta Sole.
Η παρουσίαση, η οποία απευθύνθηκε στις τάξεις της Γ΄ τάξης και του Γυμνασίου της Ιταλικής Σχολής, περιέγραψε το έπος της ελληνικής επανάστασης που οδήγησε στην απελευθέρωση της ελληνικής γης από τον ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η παρουσίαση, η οποία έγινε από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτισμού και Διπλωματικό Ακόλουθο του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίας, Δρ Νίκο Φράγκο, εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Κενταυρωµαχία” που προωθείται από το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλικής Δημοκρατίας, ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν έγκριτοι οργανισμοί όπως η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, το Ιταλικό Ινστιτούτο Πολιτισμού Αθηνών, τα Εργαστήρια San Carlo με τη συνεργασία του Θεάτρου San Carlo της Νάπολης, το Αρχαιολογικό Πάρκο του Paestum και της Velia και ο Δήμος του Capaccio Paestum.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν το διδακτικό προσωπικό της Σχολής, η Διευθύντρια Veronika Tania Roberta Sole, η Υπεύθυνη Διακρατικών διαπολιτισμικών προγραμμάτων του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτισμού κα. Γορανίτου Πελαγία και ο Πρέσβης Ελληνικού Διπλωματικού Σχηματισμού του International Association for Cultural Diplomacy κ. Ανδρέας Ρεντζούλας, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό στο τέλος της εκδήλωσης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτιστικής Διπλωματίας ιδρύθηκε στην Ουψάλα πάνω στα πρότυπα δύο μεγάλων διπλωμάτων.
Του Νταγκ Χάμαρσκεκντ, Σουηδός διπλωμάτης, οικονομολόγος και συγγραφέας.
Ήταν ο δεύτερος Γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. από το 1953 έως τον θάνατό του σε αεροπορικό δυστύχημα τον Σεπτέμβριο του 1961.
Βραβεύτηκε μετά θάνατον με Βραβειο Νόμπελ Ειρήνης και του Ιωάννη Καποδίστρια.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν Έλληνας διπλωμάτης πολιτικός και ιατρός.
Είχε τον τίτλο ευγενείας του κόμη και διετέλεσε υπουργός εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
Αργότερα ως πρώτος Κυβερνήτης του νέου Ελληνικού Κράτους τη μεταβατική περίοδο κατά την οποία η Χώρα τελούσε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων.
Βασικός σκοπός του Οργανισμού είναι να συμβάλλει στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων, από τα οποία δοκιμάζεται σήμερα η ανθρωπότητα και στον έγκαιρο προσανατολισμό της μελλοντικής κοινωνίας προς μια εποικοδομητική εξέλιξη.
Σκοπός του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίας είναι να συμβάλλει στη σωστή και κοινωνικά επωφελή χρήση της επιστημονικής προόδου και τεχνολογίας, επιδιώκοντας να στρέψει την προσοχή και το ενδιαφέρον τόσο των υπευθύνων, όσο και γενικά των πολιτών προς την σωστή κατεύθυνση.
Πηγή έμπνευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίας, είναι η πολιτιστική κληρονομιά που εκφράζει τα ιδανικά και τα επιτεύγματα των λαών.
Δίνουμε προτεραιότητα στην διατύπωση στόχων που είναι κοινοί για την ευημερία όλων των λαών, διοργανώνοντας δράσεις θεματικού περιεχομένου, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις έργων τέχνης συμβολικής σημασίας, καθώς και πρότζεκτ καινοτομίας, που υλοποιούνται κατά κανόνα σε συνεργασία με πολλούς κοινωνικούς φορείς.
Πιστεύουμε ότι η λύση στα ζωτικά θέματα που αφορούν την Κοινωνία του μέλλοντος, μπορεί να αναζητηθεί στην κουλτούρα και ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αλλάξουμε την κοινωνία, είναι να αρχίσουμε από τον εαυτό μας.
Η γενική παρότρυνση προς όλους και ιδιαίτερα τους νέους είναι το περίφημο ''Be the change you want to see in the world''.
(Γίνε η αλλαγή, που θέλεις να δεις, στον κόσμο).